BLOG

Achter de schermen: Gouden ring verkleinen

Achter de schermen: Gouden ring verkleinen

door | jun 9, 2015

Op maat maken

Vandaag geeft onze goudsmid Monique ons weer een kijkje achter de schermen. Ditmaal laat zij zien hoe je een gouden of zilveren ring kunt verkleinen. ‘Eigenlijk zijn er twee manieren waarop een ring verkleint kan worden: stuiken of zagen. Als je gaat stuiken blijft de ring in zijn geheel in tact, bij zagen wordt er een stukje uit de ring gezaagd.’ Beiden methodes worden in deze blogpost behandeld. 

Monique is onze goudsmid, werkt boven de winkel Sparnaaij Juweliers in Aalsmeer en repareert en (ver)maakt de hele dag allerlei soorten sieraden. Van een gouden hanger tot aan een zilver beeldje, Monique weet er wel raad mee.  
Vandaag laat Monique zien hoe een gouden of zilveren ring verkleint wordt. Kijken jullie mee?

Stuiken

De eerste methode is stuiken. Bij het stuiken van een ring, wordt eigenlijk de ring kleiner geperst. De ring blijft helemaal in tact en wordt door middel van een speciale machine kleiner geperst. Een ring stuiken kan alleen als de ring helemaal glad is en geen steentjes/diamant bevat.  

Voordat het echte stuiken begint, wordt eerst de ring verhit door middel van een vlam. Om de hete ring ‘zacht’ te maken, wordt deze in spiritus gedoopt. De spiritus zorgt ervoor dat alle moleculen uit de ring dezelfde kant op gaan, waardoor de ring zacht wordt. De ring is nog gloeiend heet en wordt afgekoeld in een bakje met water. Dit proces wordt nog een keer herhaald.

Door een gouden ring te verwarmen komen de koperdeeltjes naar boven, dit zorgt ervoor dat de ring nu rood is in plaats van geel. Door het verhitten en de spiritus is de ring goed zacht geworden, hierdoor kan hij nu kleiner worden gestuikt.

Kleiner persen

Om een ring te stuiken gebruik je een stuikring, een stuikring is een taps af lopende mal. Je legt de ring in juiste stuikring maat en duwt met een hefboom de ring verder is de mal, hierdoor wordt hij kleiner geperst. Je doet dit eerst met de ene kant en daarna ook met de andere kant. Dit proces kan je 2 keer herhalen, daarna moet je de ring weer opnieuw verhitten en in spiritus doen om hem weer zacht te laten worden..

Polijsten

Als de ring op maat is, moet de ring weer gepolijst worden. Door de hitte is de ring rood geworden en dit moet weer geelgoud worden, dit gebeurt als je de ring polijst. Eerst wordt de gouden ring van binnen gepolijst en daarna de buitenkant. Tevens zorgt het polijsten ervoor dat de ring meer mooi gaat glimmen en er helemaal als nieuw weer uitziet.

En de ring is klaar! De gouden ring heeft weer de mooie geelgouden kleur en is van maat 20 naar maat 17,5 gegaan. Goed gedaan Monique!

Kleiner zagen

Niet elke ring kan op deze manier verkleind worden. Als er op de ring bijvoorbeeld een diamant zit, past hij niet in de mal en wordt de ring verkleind door middel van zagen. Zo ook deze gouden ring met een diamant, de ring moet verkleint worden van maat 52 naar maat 51. ‘In dit geval moet er ongeveer 1mm uit worden gehaald, dit gebeurt door middel van zagen,’ vertelt Monique.

Nadat het stukje goud uit de ring is gezaagd wordt de ring door middel van een speciale tang weer dichtgeduwd. Deze tang zorgt ervoor dat de ring wel in model blijft en er geen duiken en beschadigingen op komen. Zodra de ring weer dicht is, wordt hij weer nagemeten. Door de jaren lange ervaring van onze goudsmid, weet Monique precies hoeveel ze uit de ring moet halen zodat hij gelijk de juiste maat krijgt.

Solderen

Nu de ring weer op maat is, moet hij weer dicht gemaakt worden. De ring wordt dichtgemaakt door er een stukje goudsoldeer tussen de openingen te doen met vloeimiddel. Door het vloeimiddel te verhitten gaat het goudsoldeer vloeien/smelten. Dit wordt net zolang gedaan, totdat de ring weer aan elkaar is gesmolten. Na het verhitten van de ring, is de ring bruinig geworden en ziet hij er heel vies uit. Voordat hij weer opgeknapt kan worden, wordt hij eerst in een badje met borax gedaan. Het borax zorgt ervoor dat het vloeimiddel oplost. Het vloeimiddel wordt anders zo hard dat hij niet meer bijgevijld kan worden. Daarna wordt hij nog met water afgespoeld.

Schuren en polijsten

Voor de zekerheid wordt nog een keer gecheckt of de maat goed is en dat is hij gelukkig. Dan is het nu tijd om de ring meer mooi te maken. Het solderen heeft namelijk wel zijn resten achtergelaten. Het overtollige soldeer wordt eerst aan de binnenkant weg gevijld en daarna ook aan de buitenkant. Als de ring weer helemaal glad is, is het tijd om hem weer mooi van kleur te maken en hem te laten glimmen. Dit gebeurt tijdens het polijsten. Eerst wordt de binnenkant gepolijst. 
Zodra de binnenkant weer mooi geelgoud is en glimt, wordt de buitenkant gepolijst. Eerst wordt dit met wat grover polijstvet gedaan en daarna nog met fijner polijstvet. De ring is nu echt bijna klaar. Voor de laatste puntjes op de i, wordt de ring in een ultrasoon badje gehangen. De hoge frequentie van de trillingen haalt het polijstvet en andere viezigheid van de ring.

En de ring is weer als nieuw, maar dan wel een maatje kleiner!

Pin It on Pinterest