BLOG

Een gouden ring vergroten

Een gouden ring vergroten

door | jun 9, 2015

Een gouden ring vergroten

Mensen die een ring willen laten vermaken of een hanger voor aan een collier, zijn bij Monique de goudsmid aan het goede adres. Soms hebben mensen zelf al een ontwerp in hun hoofd, soms maakt zij deze samen met de klant. Bijna alles is mogelijk! Maar vooral is Monique bezig met reparaties die in onze winkels binnenkomen. In deze blog bieden we je een uniek kijkje achter de schermen: in een fotoblog laten we je zien hoe onze goudsmid een gouden ring vergroot!

Stap 1: Verhitten

Monique gaat de ring twee maten vergroten. Het is een ring van 14 karaat goud. Om te kunnen beginnen, moet de ring eerst verhit worden. De gouden ring krijgt door de hitte een bruin-rode kleur. Dat is de oxidelaag. Deze ring is eerder al een keer vergroot en dat zie je als de ring verhit wordt. Er wordt dan door de hitte een naadje zichtbaar waar eerder een stukje tussen is gezet (dit is de soldeernaad van de vorige keer). Zo’n naadje zie je ook als de ring eerder verkleind zou zijn. Voor het mooiste resultaat gaat Monique de ring op dezelfde plek als de vorige keer vergroten.

Stap 2: Doorzagen

Om de ring te vergroten, moet er een extra stukje goud in de ring gezet worden. Om dit te doen, wordt de ring op de naad doorgezaagd, dit geeft het mooiste resultaat. Nu is de ring open; hier komt straks het extra stukje goud tussen dat de ring groter maakt.

Stap 3: Ruimer Tikken

Nu wordt de open ring om een ringenstok heen geschoven en iets ruimer ‘getikt’ met een kunststof hamertje. Zo krijgt de ring wat meer ruimte en komt deze straks niet op te veel spanning te staan als het extra stuk goud er tussen wordt gezet.

Stap 4: Stukje goud passend maken

Nu zoekt Monique een mooi stukje goud uit dat in de ring gezet kan worden. Deze ring is gemaakt van 14 karaat goud, dus uiteraard wordt er goud tussen gezet van dezelfde kwaliteit en met dezelfde karaat. Dit stukje zorgt er dus voor dat de ring twee maten groter wordt. Het stukje goud wordt passend gemaakt door middel van vijlen en zagen. Dan kijkt Monique of het stukje er tussen past en legt het in het open stukje. Gelukkig, hij past perfect!

Stap 5: Solderen

Monique pakt met een pincet een stukje soldeer en legt dat even in vloeimiddel. Dit soldeerstukje wordt een pioentje genoemd en zorgt er straks voor dat het stukje goud vast komt te zitten in de ring. Dan is het tijd om het goud tussen de ring te zetten. Dit doet Monique door het soldeer tot maar liefst 760 graden te verhitten. Op deze manier versmelt de ring met het nieuwe stukje goud dat de ring twee maten groter gaat maken.

Stap 6: afkoelen en maat controleren

Door het verhitten is de ring natuurlijk gloeiend heet. Daarom wordt deze in een bakje met afkookmiddel gelegd. Sissend en rokend gaat de ring in het bakje, waar deze een kwartier in blijft liggen. Het middel zorgt er niet alleen voor dat de ring afkoelt, het zorgt er ook voor dat het vloeimiddel dat Monique eerder gebruikte voor het soldeer oplost. Na het solderen is dit vloeimiddel namelijk net zo hard als glas en dat kunnen we natuurlijk niet gebruiken. Na een kwartier in het bakje gelegen te hebben, wordt de ring afgespoeld met water en afgedroogd. Het overtollige soldeer wordt daarna verwijderd met een vijl en schuurlatjes (schuurpapier op een houtje). De ring wordt om een ringenstok gedaan en met een kunststof hamertje wordt de ring in model getikt. Is de ring weer mooi rond? Dan controleert Monique de maat. En hij klopt!

Stap 7: Schuren

Dan wordt de ring geschuurd. Eerst wordt er grof geschuurd, dan fijn (net als het vijlen van je nagels). Daarna wordt de ring grof gepolijst met polijstvet dat op een polijstschijf zit. De ring wordt dus langs een polijstschijf gehaald. Daarna pakt Monique de zachte polijstschijf erbij en wordt met hoogglans pasta een mooie glans aan de ring gegeven.

Stap 8: In ultrasoon badje

De ring is nu bijna klaar. Voor de finishing touch én om het vet en de pasta te verwijderen, wordt de ring in een ultrasoon badje gelegd. Door de enorme snelheid van de trillingen, wordt de ring letterlijk schoon getrild. Nu hoeft de ring alleen nog even afgespoeld te worden met water en drooggedept te worden en klaar is Kees (Monique ;-))!

Pin It on Pinterest