BLOG

Waarom een automatisch uurwerk

Waarom een automatisch uurwerk

door | feb 16, 2017

Veel mensen dragen hippe horloges van bekende fashionmerken als Michael Kors, Fossil, Ice-Watch en Guess. Dit zijn vaak horloges met een quartz uurwerk, dat wil zeggen dat het horloge een batterij heeft om het uurwerk aan te sturen. Dat batterijtje laat je meestal eens per (twee) jaar vervangen bij de juwelier en dan kun je er weer een jaartje (of twee) mee vooruit. Maar misschien heb je ook wel eens van horloges met een automatisch uurwerk gehoord. Dit is het soort uurwerk dat vaak gekozen wordt door horlogeliefhebbers. Maar wat is het precies? Ik leg het je uit in deze blog!

Vroeger kenden mensen geen horloges met batterijen. Dat bestond simpelweg nog niet. Horloges moesten toen met de hand worden opgewonden. De horloges werden door hoog opgeleide horlogemakers gemaakt, helemaal met de hand. Vroeger was een horloge dus per definitie mechanisch. Zodra het mogelijk was om horloges op batterijen te laten lopen, werden de quartz uurwerken heel populair. Maar in de jaren ’90 wonnen de mechanische en automatische uurwerken zoals deze vroeger handgemaakt werden weer aan populariteit. En dat is eigenlijk nog steeds zo: horlogeliefhebbers gaan vaak voor een horloge met een automatisch uurwerk.

Hoe werkt het precies?

Het uurwerk van een automatisch horloge wordt aangestuurd door jouw eigen bewegingen. Jouw polsbewegingen kun je dus zien als ‘de batterij’ van het automatische horloge. Door jouw dagelijkse bewegingen wordt de rotor in het horloge rondgedraaid. Die zorgt ervoor dat er een veer op spanning wordt gebracht en die zorgt er weer voor dat de wijzers van het horloge gelijkmatig blijven bewegen.

Als je het horloge elke dag draagt, blijft deze goed lopen. Doe je dat niet, dan gaat hij na verloop van tijd stilstaan. Om dat te voorkomen kun je ‘m bewaren in een zogenaamde watchwinder. Deze watchwinder boxen verkopen wij in onze winkel in Aalsmeer. Als je je horloge in deze box plaatst, zorgt deze voor de bewegingen zoals deze normaal door je pols gemaakt worden als je het horloge wel zou dragen. Ben je geïnteresseerd in zo’n watchwinder of wil je (uiteraard vrijblijvend) meer weten? Neem dan even contact met ons op.

Een automatisch uurwerk kan en mag over een langere periode een paar seconden of minuten afwijken in de tijd. Voor veel horlogefanaten is dit juist de charme van een automatisch horloge. Wordt het meer? Ga dan langs bij je juwelier en let erop dat die juwelier ook de officiële dealer van jouw horlogemerk is.

Waarom zo duur?

Misschien weet je al wel dat een horloge met een automatisch uurwerk in veel gevallen aanzienlijk duurder is dan een horloge met een quartz uurwerk (hoewel er tegenwoordig ook voordeligere keuzes zijn van bijvoorbeeld Seiko en Fossil). Maar die hogere prijs is niet zonder reden. Automatische horloges zitten heel complex in elkaar met veel meer verschillende onderdelen dan quartz horloges. Quartz horloges is massaproductie, een automatisch horloge is vakmanschap. Een automatisch horloge behoudt dan ook zijn aanschafwaarde, dat is bij een quartz horloge niet het geval.
Waarom een automatisch uurwerk?

Maar waarom zou je een automatisch horloge willen?

Vraag dat een horlogeliefhebber en hij of zij zegt waarschijnlijk: een horloge met een automatisch uurwerk lééft! Het voorziet in zijn eigen energie en je hoort en voelt het uurwerk. Vaak kun je het uurwerk zien zitten en zien bewegen door een opengewerkte kast. Er zit dan een venster in de wijzerplaat waardoor je een deel van het uurwerk kunt zien. Het vakmanschap dat komt kijken bij het maken van een horloge met een automatisch uurwerk heeft ook een grote aantrekkingskracht op veel horlogeliefhebbers. En wat dacht je van het feit dat zo’n horloge generatie lang mee kan gaan? Het is natuurlijk een heel mooi idee dat het kind van je kleinkind jouw horloge ooit kan dragen.

Tip:

Breng je horloge elke drie tot vijf jaar naar de juwelier, een officiële dealer, en laat een onderhoudsbeurt uitvoeren. Het uurwerk wordt dan schoongemaakt, de olie ververst, versleten onderdelen vervangen en als er dingen niet in orde zijn worden deze verholpen. Dan kun je nóg langer van je horloge genieten. Wij hebben in Aalsmeer een eigen horlogeatelier met horlogemaker die jouw horloge graag weer als nieuw maakt!

Het is je misschien wel duidelijk geworden na het lezen van deze blog: het dragen van een automatisch uurwerk is een beleving. Ik ben heel benieuwd of jij wel eens hebt overwogen om een automatisch horloge te kopen, of misschien overweeg je het nu wel. Horloges met automatische uurwerken hebben wij van Fossil, TW Steel, MeisterSinger, Alpina, Seiko en Frederique Constant. Vragen mag je altijd stellen onder deze blog in de reacties! Of mail of bel ons, we staan je graag te woord!

Pin It on Pinterest