Selecteer een pagina

BLOG

Achter de schermen: Buddha to Buddha armband verkleinen

Buddha to Buddha armband verkleinen

door | mrt 9, 2017

Buddha to Buddha armband verkleinen

Wij kunnen alleen producten verkleinen als het bij ons gekocht is (online of in één van onze winkels). Dit heeft te maken omdat er veel Buddha tot Buddha imitatie sieraden zijn. Helaas zijn die niet te verkleinen.

Monique, onze eigen goudsmid, repareert en vermaakt dagelijks allerlei sieraden die bij onze filialen Aalsmeer en Hoofddorp binnen komen. Het gebeurt regelmatig dat klanten een armband kopen van Buddha to Buddha, maar dat deze eigenlijk te groot is. Monique kan deze dan inkorten, in sommige gevallen zelfs vergroten, zodat de armband een stuk beter past. In deze blog krijg je een uniek kijkje achter de schermen en laten we zien hoe Monique een Buddha to Buddha armband verkleint. Voor de verschillende Buddha to Buddha armbanden zijn er verschillende technieken hoe deze worden verkleind, vandaag wordt de Ben armband als voorbeeld gebruikt.

Deze armband is 21 cm en moet verkleint worden naar 19 cm, hij moet dus twee centimeter worden ingekort.

Stap 1: Slotje loshalen van de armband

Om de armband te kunnen verkleinen, moet het slotje loskomen van de armband. Om het slotje los te krijgen, wordt er eerst vloeimiddel tussen de schakels gespoten. Dit vloeimiddel zorgt ervoor dat het oude soldeer weer gaat vloeien. Als de armband dan wordt verhit, laat het slotje los van de armband. Het is wel oppassen dat het scharnier niet los komt.

Als de twee delen los zijn van elkaar, wordt de gloeiend hete armband in een speciaal bakje gelegd. Het vloeistof (vitrex) in dat bakje zorgt ervoor dat het vloeimiddel verdwijnt (als het vloeimiddel opdroogt, wordt het zo hard als glas en dat kunnen we niet gebruiken in de armband natuurlijk).

Stap 2: Opnieuw verhitten en zagen

Nadat de armband los is van het slotje, is het tijd om de armband af te tekenen op de juist maat. De armband moet drie centimeter korter worden, dus daar wordt een streepje gezet. Voordat Monique kan beginnen met zagen, het echt werk, moeten eerst de schakels goed worden vast gesoldeerd. Je wilt namelijk niet dat andere schakels loskomen of afbreken. Monique vertelt dat ze de schakels heel nodig heeft, zodat de armband en sluiting straks weer mooi op elkaar aansluiten.

Om de schakels vast te solderen, wordt er eerst soldeer tussen de schakels gespoten. Dit wordt verhit, hierdoor kunnen de schakels niet zomaar afbreken als de zaag erin wordt gezet. Het stukje wordt met de hand in rustige bewegingen er afgezaagd.

Ps. Door het vloeimiddel en het verhitten, is de armband er niet mooier op geworden. Eén geruststelling, dat komt straks weer helemaal goed.

Stap 3: Afvijlen en solderen

De armband moet nu weer in het slotje worden vastgemaakt. De armband wordt dan eerst wat ronder gevijld, zodat hij is het slotje past. ‘Dit is eigenlijk het meeste werk van de armband’, vertelt Monique. ‘Het is een steeds een beetje vijlen en dan weer passen, vijlen en passen maar. Er mag namelijk niet teveel van de armband af worden gevijld, want dan krijgt je kieren tussen de armband en de sluiting.

Als de armband en de sluiting goed op elkaar aansluiten, moeten ze aan elkaar worden vast gesoldeerd. Dit gebeurt ook weer met soldeer en warmte. Het is hierbij wel heel belangrijk dat de sluiting recht op de armband ligt. Als hij al iets schuin zit, zie je dat direct als je de armband draagt en dat willen we natuurlijk niet.

Nadat de armband en de sluiting weer vast zijn gesoldeerd, is het belangrijk de om armband weer in het bakje met vitrix te leggen. Als de armband daar een kwartietje in heeft gelegen, wordt de armband afgespoeld met water en afgedroogd. Er wordt ook nog een keer gecheckt of de maat goed is.

Stap 4: Polijsten en afwerken

De armband is nu goed op maat, alleen hij ziet er niet meer zo mooi uit als in de begin. Het is daarom tijd om de armband te gaan polijsten en afwerken zodat hij weer als nieuw naar de klant kan. Het typerende van Buddha to Buddha is dat het tussen de schakels zwart is. Dit zwarte effect wordt gecreëerd door een speciaal goedje, de armband wordt hiermee helemaal ingesmeerd. Je ziet hem dan zwart worden, dat is alsnog niet hoe je hem wilt hebben.

Maar voordat de armband gepolijst kan worden, wordt hij eerst nog een beetje afgevijld. Met het solderen is een beetje soldeer op de sluiting gekomen, dit moet weer worden weggehaald. Door de armband heel voorzichtig te vijlen, worden alle overbodige resten soldeer weggehaald.

Nu de armband weer helemaal glad is, kan de armband gepolijst worden. Door de armband te polijsten, gaat de armband weer helemaal glimmen en wordt hij als nieuw. Het is hierbij wel belangrijk om de hele armband mee te nemen, zodat de armband helemaal hetzelfde is en je niet ziet dat de goudsmid hem heeft verkleind.

De armband is nu bijna klaar, voor de finishing touche, wordt de armband in een ultrasoon badje – ook wel trilbadje genoemd – gelegd. Door de enorme snelheid van de trillingen, wordt de armband letterlijke schoon getrild.

Stap 5: Na meten

De armband is nu helemaal klaar en zo goed als nieuw! Niemand ziet dat de armband verkleind is. En het beste: de armband is nu precies 19 cm in plaats van 21 cm.