BLOG

Goud? Zilver? Wat zijn het en wat zijn de verschillen?

Goud? Zilver? Wat zijn het en wat zijn de verschillen?

door | apr 6, 2017

Goud? Zilver? Wat zijn het en wat zijn de verschillen? Als je een juwelier binnen loopt, is een van de eerste vragen of je opzoek bent naar iets van goud of zilver. We weten allemaal hoe goud en zilver eruit zien, goud is geel kleurig en zilver is grijs. Maar dan heb je natuurlijk ook nog witgoud of goud verguld zilver, hoe weet je dan of het goud of zilver is? En wat is goud en zilver nou precies?

Goud

Goud, ook wel ‘de koning der metalen’ genoemd is een chemische element. Goud heeft een gele kleur en een prachtige glans. Goud is miljoenen jaren geleden ontstaan in de aarde en werd vroeger voornamelijk in Azië en Afrika gevonden. Goud is jaren lang een belangrijk betaal- en versiermiddel geweest, goud was en is nog steeds heel kostbaar.

Karaat

Goud roest en verkleurt niet, 100% zuiver goud is erg zacht en smelt bij 1063 graden Celsius. 100% goud, ook wel 24 karaat (krt.) genoemd, wordt eigenlijk nooit gebruikt om sieraden mee te maken. Sieraden van 24 krt. goud zijn heel erg zacht, hierdoor gaan ze snel kapot, slijten ze te snel en kunnen ze verbogen worden. Hierdoor wordt goud altijd vermengt met koper, nikkel, palladium of zilver. De hoeveelheid goud in een sieraad wordt dan altijd aangeduid met karaat. In Nederland zijn de meeste gouden sieraden 14 of 18 karaat goud. Sieraden van 8 of 9 karaat wordt in Nederland niet erkent als goud, omdat het voorwerp minder dan 50% goud bevat. Een sieraad van 14 karaat goud bestaat voor 58,5% uit goud en 41,5% uit een ander soort metaal. Een sieraad van 18 karaat goud, bestaat voor 75% uit goud en 25% uit een ander soort metaal.

Keurmerk zilver

Elk karaat heeft een eigen keurmerk. In Nederland zijn de juweliers verplicht om alle gouden en zilveren sieraden te keuren, dit is een teken van echtheid voor de consument. Als je een gouden ring hebt en daarin zie je in het heel klein 585 staan, dan betekend dat jouw ring een 14 krt. gouden ring is. Staat er 750, dan is de ring van 18 krt. goud.

Double of verguld goud

Het kan natuurlijk ook zo zijn, dat je een goud kleurig ring hebt met de code 925 erin. Dit betekent helaas niet dat jouw ring voor 92,5% uit goud bestaat. De code 925 staat voor zilver. Dit betekent dat jouw ring een zilveren ring is met een geel laagje erover, ook wel double of goud verguld genoemd. In de loop van de tijd, jaren, kan het geelgouden laagje eraf slijten.

Pesavento goud verguld zilver

Witgoud en roségoud

Naast het feit dat zilveren sieraden goud verguld kunnen zijn, zijn er ook wit- of roségouden sieraden. Witgouden sieraden ogen in eerste instantie zilver. Als je naar het keurmerk kijkt, zie je dat ze wel degelijk van goud zijn. De witte kleur komt door de metalen die aan het goud zijn toegevoegd. 14 Karaat witgouden sieraden bestaan ook gewoon uit 58,5% goud, maar voor 41,% bestaat het sieraad uit palladium. De witte kleur kan dus niet van het sieraad afslijten. Hetzelfde geldt voor roségouden sieraden. Roségouden sieraden bestaan voor 58,5% uit goud en voor 41,5% uit koper. Het koper en de palladium zorgen voor de witte en rosé kleur.

blush roségoud

Gouden sieraden

Blush en Jewelsite collection verkopen sieraden van 14 karaat goud en Trollbeads heeft een aantal beads in 18 karaat goud.

Zilver

Ik had het net al even over zilver. Zilver is een scheikunde element, een ander soort edelmetaal. Zilver is wit (of grijs) met een hele mooie glans. Zilver wordt, net als goud, gewonnen in mijnen. Meestal wordt zilver gewonnen als het vermengt is met koper, lood en ijzer en soms wordt er ook los een klompje zilver gevonden. Op dit moment wordt het meeste zilver gewonnen in Mexico en Peru. Ondanks dat zilver ook schaars is, is het een stuk goedkoper dan goud. Net als goud, werd zilver vroeger gebruikt als betaal- en versiermiddel.

Verschillen en overeenkomsten goud en zilver

In sommige opzichten lijken goud en zilver veel op elkaar. Zo wordt bijvoorbeeld 100% zuiver zilver ook nooit gebruikt om sieraden van te maken. Ondanks dat zilver harder is dan goud, is zuiver zilver ook te zacht om sieraden van te produceren. Juist in tegen stelling tot goud verkleurd zilver juist wel, zilver smelt bij 692 graden Celsius en kan als de beste stroom en warmte geleiden.
Keurmerk zilver

Net als goud, wordt de zuiverheid van zilver ook aangeduid met een keurmerk. De meeste zilveren sieraden zijn 925 sterling zilver, dit betekent dat de zuiverheid van het zilver 92,5% is. Zilveren sieraden kunnen een maximale zuiverheid hebben van 92,5%, dit is het 1ste gehalte. Daarnaast zijn er ook nog de keurmerken 835 en 800, ook al 2de en 3de gehalte genoemd. In Nederland komt dit niet vaak voor.

Oxideren

Zilveren sieraden verkeuren, ze oxideren (oftewel verroesten). Als zilveren sieraden gaan verkleuren, worden ze eerst bruin en daarna zwart. Hoe snel de sieraden verkleuren, hangt af van verschillende elementen. Het heeft bijvoorbeeld te maken met de zuurgraad van je huid, hoeveel je transpireert en wat voor cosmetica er allemaal op het sieraad terecht komt.

Je kan het oxideren wel deels zelf voorkomen, zo is het bijvoorbeeld slim om je sieraden af te doen tijdens het sporten, slapen en douchen. Daarnaast is het belangrijk om te voorkomen dat er haarlak, parfum of crème op je sieraad terecht komt. Deze tips helpen om jouw sieraad langer mooi te houden.

Is je sieraad toch verkleurd en daarom niet meer mooi? Geen paniek! Op onze pagina over zilveren sieraden schoonmaken leggen we je precies uit hoe je jouw sieraden weer schoon kunt maken met de producten van Hagerty.

Zilveren sieraden

Alle zilveren sieraden op zijn van 925 sterling zilver. Zilveren sieraden worden onder andere verkocht door Ti Sento, Buddha to Buddha, Pesavento en Heart to Get.

Heb je nog vragen over deze twee prachtige natuurelementen? Stel ze gerust!